De prins in Indië

 

Het bezoek van Hendrik de Zeevaarder

(verhaal van 30-04-2025)

Vandaag zou het Koninginnedag zijn, de dag waarop de verjaardag van koningin Juliana en later ook die van prinses Beatrix werd gevierd. In Indië werd deze dag volop gevierd. Een groot deel van de Europese bevolking was aanhanger van het Huis van Oranje. Wist u dat er in de Nederlands-Indische tijd maar een lid daarvan ooit in Indië is geweest, namelijk de negentienjarige prins Hendrik, een van de zoons van Koning Willem II en Koningin Anna Paulowna op 9 februari 1837.

 

Zijn bezoek was onderdeel van zijn zeevaardersopleiding, hij bracht zijn fregat “Bellona” zelf ten anker op de late namiddag van 9 februari. De Javasche courant maakte volop verslag van de reis van de prins over niet alleen Java, maar ook op onder meer Amboina, de Banda-eilanden en Celebes.

 

Een delegatie van verschillende hoogwaardigheidsbekleders begeleidde de prins de volgende dag naar land. De prins werd naar het hotel van de Gouverneur-Generaal (GG) gebracht op Rijswijk in Batavia, vergezeld door de vicepresident van de Raad van Indië en Kapitein ter Zee Arriëns. Hij werd opgewacht door de GG “en terwijl het bepaald salut gedaan werd, in de receptie zaal geleid, alwaar de Prins, door Zijne Excellentie, in een hartelijke toespraak werd gecomplimenteerd”.

De prins bleef twee weken in Batavia, waarna hij zijn doorreisde richting Makassar. Na een reis van elf dagen werd hij daar feestelijk onthaald. Hij bezocht Fort Rotterdam, tal van burgerlijke gebouwen, het huis van de vorst van Goa en deed mee aan een jachtpartij. Op 11 april koerste hij richting de Molukken.

 

Het oorspronkelijke plan was om naast Amboina en Banda ook Saparoea aan te doen, “doch stilten en westelijke winden hebben van dat plan doen afzien”. Via deze eilanden en Ternate kwam de prins aan in Soerabaja. Een korte oversteek werd gemaakt naar Madoera, om vanuit daar via Pasoeroean, Oost-Java en Midden-Java weer in Batavia aan te komen.

 

De prins keerde 30 september 1837 met veel nieuwe indrukken en ervaringen huiswaarts. Als eerste Oranje ooit, en zeer tegen de zin van zijn ouders in, zette hij voet op Indische bodem.

 

Prins Hendrik was op Koningsdag en Koninginnedag op Amboina. Waar en hoe heeft u deze dagen doorgebracht?