Wandeltocht in Malang
Gezelligheid in de stad
(verhaal van 16-07-2025)

Europeanen tijdens een wandeling te Tosari in het Tenggergebergte. (KITLV121855)
Vandaag was het de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse waaraan ruim 45.000 mensen meedoen. Dit deed mij denken aan de eerste wandeltocht in Malang. Het Soerabaijasch handelsblad van dinsdag 22 januari 1935 schreef over de tien kilometer lange wandeltocht door de stad. “De eerste groote wandeltocht vond Zaterdagmiddag half vijf onder uitnemende weergesteldheid plaats.”
Bij Hotel Riche, op de hoek van Kajoetangan en Taloon Lorstraat, verzamelden de wandelaars, bestaande uit vierhonderd personen, zich. Ze werden in groepen verdeeld. Met iedere groep liep een hulpleider mee. Tamboers zorgden voor het aangeven van het juiste marstempo. Wandelaars van alle leeftijden en landaarden liepen de tocht, onder hen:
- Voorop een dertigtal mannen van de stadspolitie onder inspecteur Heringa;
- Padvinders en padvindsters;
- Een gewapende infanterie, onder een officier;
- Een groep NSB-ers (kennelijk noodzakelijk om specifiek te vermelden);
- Jongelui van middelbare scholen, burgers en oud-militairen.
De muziek voorop werd verzorgd door het 6e regiment infanterie, terwijl de stoet van Kajoetangan via de Smeroestraat naar het stadion liep. De wandelaars liepen door via de Idjenboulevard naar de Boeringweg, terwijl het regiment de kortere route via de Bromostraat volgde, waarna het halverwege de groep lopers plaatsnam.
De route ging verder in de richting van Oro-Oro Dowo naar Tjelaket. Daar werd een pauze van zeven en een halve minuut ingelast, voordat iedereen verder liep naar Rampal Koelon, het militaire terrein, om via de Stationsweg terug richting het stadhuis aan het Coenplein te keren, waarna het via de Speelmanstraat weer bij Hotel Riche terugkeerde.
“De stemming was uitstekend en een woord van hulde aan de regelingscommissie is zeker op zijn plaats. Af en toe werd gezongen; op de achterzijde der deelnemerskaarten waren liederen aangegeven als ,,In een blauwe geruite klei” en ,,Eikenboom is Eikenboom”. Het leeftijdsverschil tusschen jongsten en oudsten deelnemer bedroeg 55 jaar!”
De tocht van tien kilometer werd gelopen in anderhalf uur. Heeft u ook eens meegelopen met een wandeltocht, zoals de Nijmeegse Vierdaagse? Of heeft nog u plannen?