Bezoek in Nederland

Ongeveer anderhalf jaar geleden ben ik mijzelf meer gaan verdiepen in het onderwerp voor mijn tweede boek: bataljon II-10 R.I. In eerste instantie om wat meer te weten te komen over de jongens waar mijn overgrootmoeder Ciel van der Sluys mee omging. Zij bleven in mijn gedachten. Geboeid las ik door.

 

Om een beeld van II-10 R.I. te krijgen las ik brieven van één van de soldaten, Kees Vink. In lange, maar vooral ook korte brieven, leerde ik hem beter kennen. Hij schreef over de fijne en minder fijne momenten van het leven in Indië, de omgang met zijn collega’s en de Indo-Europese bevolking. Als rasechte Rotterdammer hield hij zijn mening niet voor zich, waardoor je zijn gedachten kunt lezen.

Echter, om dit bataljon en vooral soldaat Vink beter te leren kennen, moest ik meer doen dan lezen. Het was nodig om de plekken te bezoeken die voor hem van betekenis waren geweest en daar waar hij nu nog is terug te vinden.

 

Een eerste reis werd gemaakt naar Roermond, waar het Nationaal Indië-monument 1945-1962 staat. Rijen met plaquettes zag ik daar met op elk daarvan namen van gesneuvelde soldaten. Een van de laatste die ik bekeek was die van II-10 R.I. en daar stond zijn naam: “Korporaal C.H. Vink”. Voor hem liet ik een bloemetje achter.

Diezelfde zomer bezocht ik de plek waar het voor hem ooit begon, de kazerne in Eefde. Het terrein was nauwelijks nog herkenbaar, slechts het poortgebouw had de tand des tijds doorstaan en was nu een kantoorgebouw. De barakken en gebouwen daarachter hadden plaatsgemaakt voor nieuwbouw. Niets op het terrein herinnerde nog aan de aanwezigheid van dit bataljon oorlogsvrijwilligers.

Als laatste kon Zuid-Holland, in het bijzonder Rotterdam en Hoek van Holland, niet vergeten worden. In Hoek van Holland bezocht ik de plek waar destijds de mannen werden ingescheept om naar Engeland te varen. Van daaruit per metro naar de grote stad voor een bezoek aan zijn ouderlijk huis en het Indiëmonument. Daar vond ik zijn naam terug, zoals ik dat in Roermond ook had gedaan. Het was de enige herinnering van zijn leven in Rotterdam.

 

Kees Vink is voor mij het symbool van II-10 R.I. Aan de hand van zijn leven ga ik dit bataljon beschrijven. Leest u met mij mee?